Musikalen Livsvilja
Av Stina Jirdell och Cathrine Berntsson

Historik
V
i påbörjade detta spännande arbete med att försöka skriva en musikal tillsammans i mars 2007. Då visste vi inte vad den skulle handla om! Allt eftersom utkristalliserades en bild av Petrus, vem var han? Varför valde Jesus honom? Vad längtade Petrus efter...? Bär vi på samma längtan? Vill Jesus använda mig? I frågorna formades personerna fram, fick sina karaktärer. Vi skrev sångerna först, "sydde" därefter sedan ihop dem med vår berättelse. Vår bön har varit, inför varje stund vid "arbetsbordet" att Gud skall få använda oss för att på ett begripligt sätt nå ut med evangeliet om ett liv att leva! Vår förhoppning är att det blivit så.

I april 2008 presenterades Musikalen på EFS Klädesholmen. Därefter påbörjades Concors 4:e projekt att öva in musikalen Livsvilja ~ Du är livet jag vill leva!
70 personer anmälde sig att vara med!

Handling
Musikalen bygger på den vanliga nutidsmänniskans frågeställningar. Är det detta som är livet? Är det det här livet jag vill leva? Det är en fråga vi tror att vi alla ställs inför någon gång. Musikalen behandlar även vårt ansvar som människor att välja hur vi vill leva våra liv och hantera de situationer vi hamnar i. Det går att välja glädje!
Huvudpersonen, Petra, är som vilken kvinna som helst i sina bästa år. Hennes Gudslängtan för henne in i olika situationer som får avgörande betydelse för hennes livsval.  Petra speglar sina funderingar och tankar dels i sin dotter Sanna och i sin ifrågasättande väninna Karin. Hennes mod och driv att hitta svaret på sina livsfrågor för henne, genom oväntade kontakter, till en alphagrupp i staden där hon bor.
Samtidigt i musikalen får vi följa en parallell berättelse som handlar om Jesu lärjunge Petrus. Han var en vanlig människa av sin tid, som också bar på en Gudslängtan. Vi får följa hur Petrus blir utvald och kallad, men också våndan vid förnekelsen, förkrosselsen vid korsfästelsen och glädjen i upprättelsen. Petrus livsval fick en avgörande betydelse för den fortsatta kristenheten. Många bibelsammanhang har hämtats ifrån Markus evangelium, då han är den som anses ha skrivit ner Petrus skildring av livet tillsammans med Jesus. Han har även en viktig roll i musikalen.

Musikalen innehåller även en tredje dimension, ett framtidsscenario, där vi leker med tanken, att en föreläsare redovisar sin forskningsrapport om det radikala påståendet att vi är skapade av Gud och bär på Hans arvsanlag, Guds DNA. Publiken utgör studenterna i föreläsningssalen. Grunden för musikalens budskap hittar vi i Predikaren:

"Evigheten är lagd i människors hjärtan"
                                                              ~ Pred. 3:11 ~

Vår utmaning är nu, att som Petra, våga brottas med livsfrågorna, att ta Gudslängtan på allvar och med det modet att förändra sitt liv. Vårt uppdrag är också, att som Petrus, ta Guds kallelse på allvar, och liksom forskaren orädda föra fram våra åsikter om att vi är skapade av Gud, till Hans avbild.  Därför har musikalen ett klart evangeliskt budskap – där allas vår skuld i Jesu korsfästelse skildras och vårt behov av Hans förlåtelse blir tydligt, just för att kunna uppleva den sanna glädjen i barnaskapet till Gud. Han är livet vi vill leva!

Korta fakta:
12 scener i 2 akter
Speltid: ca 2,5 timmar inkl. 30 minuters paus
Program ingår i biljettpriset.
CD med musikalen kommer att finnas till försäljning

 

 

 

Musikalen innehåller 14 helt nyskrivna låtar framförda av 60-manna kör, solister och komp, där vi försökt att hålla en genremässig bredd; alltifrån irländsk folkvisa, visa, gospel, blues, samba, tango till den klassiska musikalgenren finns representerat. Kören består av ca 60 korister med ett sexmanna band.